Budel Dorplein Hoofdstraat 80: Waarom Dit Adres Het Bezoeken Waard Is!

  • 14/05/2023

budel dorplein hoofdstraat 80

De geschiedenis van Budel-Dorplein Hoofdstraat 80

Budel-Dorplein is een dorp in de gemeente Cranendonck in de provincie Noord-Brabant. Het dorp kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. Het dorp is vooral bekend vanwege de zinkindustrie en de daarbij behorende fabrieken en arbeiderswoningen.

Een van de meest opvallende gebouwen in Budel-Dorplein is Hoofdstraat 80, ook bekend als het “hoofderf”. Het gebouw is in 1922 gebouwd in opdracht van de toenmalige zinkfabrikant Koninklijke Nederlandsche Zinkfabrieken (KNZ). Het ontwerp kwam van de hand van de bekende architect Johannes Jacobus van der Grinten.

Architectuur en bouwstijl van het gebouw

Hoofdstraat 80 is een voorbeeld van de Amsterdamse School-stijl, die in de jaren 1910 en 1920 populair was in Nederland. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn de expressieve vormen, de aandacht voor detail en het gebruik van baksteen als belangrijkste bouwmateriaal. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit twee verdiepingen en een zolder.

Op de begane grond bevinden zich verschillende winkels en bedrijfsruimtes, terwijl de bovenverdiepingen oorspronkelijk dienden als woningen voor de directeuren en andere hoge functionarissen van de KNZ. Het gebouw heeft een opvallend puntdak met dakpannen en een grote schoorsteen die boven het dak uitsteekt. De gevels zijn versierd met bijzondere baksteenmotieven en er zijn verschillende decoratieve elementen aangebracht, zoals smeedijzeren hekken en glas-in-loodramen.

Oorspronkelijk gebruik van het gebouw

Hoofdstraat 80 was oorspronkelijk eigendom van de KNZ en werd gebruikt als kantoor en woonhuis voor de directeuren en andere hoge functionarissen van het bedrijf. De KNZ was een belangrijke speler in de zinkindustrie en was opgericht in 1915 door een fusie van verschillende zinkproducenten. Het hoofdkantoor van het bedrijf was gevestigd in Amsterdam, maar de productie vond plaats in Budel-Dorplein.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was de KNZ een van de grootste werkgevers in de omgeving en had het bedrijf een belangrijke positie in de Nederlandse economie. De zinkproductie ging echter gepaard met veel milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s voor de werknemers, waardoor er in de jaren vijftig en zestig steeds meer verzet ontstond tegen de zinkindustrie in Budel-Dorplein.

Eigendomswisselingen gedurende de jaren

In de jaren zestig en zeventig veranderde er veel in Budel-Dorplein en ging het bergafwaarts met de zinkindustrie. De KNZ werd in 1966 overgenomen door de multinational RTZ (Rio Tinto Zinc), die in 2000 fuseerde met het Australische mijnbouwbedrijf CRA om zo het huidige Rio Tinto te vormen. In 1982 werd de productie van zink gestaakt in Budel-Dorplein en werden veel arbeiderswoningen en andere gebouwen gesloopt.

Hoofdstraat 80 bleef echter behouden en kreeg een nieuwe bestemming als kantoor- en bedrijfsruimte. Het gebouw heeft een aantal keer van eigenaar gewisseld en heeft verschillende bedrijven gehuisvest, zoals een advocatenkantoor en een verzekeraar.

Huidig gebruik en functies van het gebouw

Vandaag de dag is Hoofdstraat 80 nog steeds in gebruik als bedrijfsruimte en zijn er verschillende winkels en kantoren gevestigd. Het gebouw is een belangrijk onderdeel van het historische dorpsgezicht van Budel-Dorplein en trekt de nodige aandacht van bezoekers en toeristen.

Naast de winkels en kantoren biedt het gebouw ook ruimte voor evenementen en andere activiteiten, zoals exposities en concerten. In de zomermaanden vinden er regelmatig openluchtconcerten plaats in de tuin achter het gebouw, die door veel mensen worden bezocht.

Toekomstplannen en ontwikkelingen voor Budel-Dorplein Hoofdstraat 80

Hoofdstraat 80 is een belangrijk monument in Budel-Dorplein en er zijn plannen om het gebouw in de toekomst verder te renoveren en te restaureren. Er is veel interesse vanuit de lokale gemeenschap en er zijn verschillende initiatieven gaande om het gebouw een nieuwe functie te geven als sociëteit of cultureel centrum.

De gemeente Cranendonck heeft inmiddels aangegeven dat ze openstaat voor deze plannen en dat ze samen met lokale partijen willen bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst van Hoofdstraat 80. Het behoud van dit bijzondere monument staat hierbij centraal.

FAQs over Budel-Dorplein Hoofdstraat 80

Wat is Hoofdstraat 80 in Budel-Dorplein?

Hoofdstraat 80 is een historisch gebouw in Budel-Dorplein, dat in 1922 werd gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Zinkfabrieken. Het gebouw diende oorspronkelijk als kantoor- en woonruimte voor de directeuren en andere hooggeplaatste functionarissen van het bedrijf.

Wat is de bouwstijl van Hoofdstraat 80?

Hoofdstraat 80 is gebouwd in de Amsterdamse School-stijl, die in de jaren 1910 en 1920 populair was in Nederland. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn de expressieve vormen, de aandacht voor detail en het gebruik van baksteen als belangrijkste bouwmateriaal.

Welke bedrijven zijn gevestigd in Hoofdstraat 80?

Hoofdstraat 80 biedt ruimte aan verschillende bedrijven en instellingen, waaronder winkels, kantoren en culturele organisaties. Een aantal bekende namen zijn Van der Doelen Advies & Management, Beauty Boutique Colette en de Stichting Gemeenschapshuis Budel-Dorplein.

Wat zijn de toekomstplannen voor Hoofdstraat 80?

Er zijn verschillende plannen en initiatieven gaande om Hoofdstraat 80 in de toekomst een nieuwe functie te geven als sociëteit of cultureel centrum. De gemeente Cranendonck heeft aangegeven open te staan voor deze plannen en wil samen met lokale partijen bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst van dit bijzondere monument.

Keywords searched by users: budel dorplein hoofdstraat 80

Categories: Top 70 budel dorplein hoofdstraat 80

Mooi Brabant – Budel Dorplein

See more here: vietty.com

Images related to the topic budel dorplein hoofdstraat 80

Mooi Brabant - Budel Dorplein
Mooi Brabant – Budel Dorplein

Article link: budel dorplein hoofdstraat 80.

Learn more about the topic budel dorplein hoofdstraat 80.

See more: https://vietty.com/blognl/

0 0 Đánh giá
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
Xem toàn bộ bình luận