Byzantijns Koor Enschede Agenda – Mis onze betoverende optredens niet!

  • 15/05/2023

byzantijns koor enschede agenda

Het Byzantijns Koor Enschede is een koor dat zich richt op het zingen van Byzantijnse muziek. Het koor bestaat uit ongeveer 25 zangers en zangeressen, die allen gepassioneerd zijn over het behouden van deze unieke muzikale traditie. Het koor is opgericht in 1994 en sindsdien hebben ze vele optredens gegeven in Nederland en daarbuiten.

Muziekoptredens van het Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede heeft een druk speelschema en geeft regelmatig optredens in Nederland en soms ook daarbuiten. Het koor heeft opgetreden in kerken, kathedralen, concertzalen en theaters. Het koor heeft ook deelgenomen aan muziekfestivals.

Agenda van het Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede heeft een uitgebreide agenda en het is mogelijk om het koor live te zien optreden op verschillende locaties in Nederland. Het koor zal binnenkort optreden tijdens de ‘Kunst in de kerk’ tentoonstelling in Deventer. Dit optreden zal plaatsvinden op zondagmiddag 17 oktober 2021 om 15.00 uur in de Broeder- en Zusterkapel van de Lebuinuskerk.

Locaties en data van het Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede treedt op verschillende locaties op in Nederland. Het koor heeft onder andere opgetreden in de St. Plechelmus Basiliek in Oldenzaal, de St. Lambertuskerk in Hengelo, de Grote Kerk in Almelo, en de Johannes de Doperkerk in Goor. De data waarop het koor optreedt zijn afhankelijk van het speelschema van het koor en kunnen worden gevonden op de website van het koor.

Repertoire van het Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede zingt voornamelijk traditionele Byzantijnse muziek, maar het koor heeft ook enkele moderne stukken in het repertoire. Het koor zingt religieuze muziek in het Grieks, Russisch, Servisch, Roemeens en Nederlands. Traditionele stukken zijn onder andere de ‘Hymne aan de Maagd Maria’, ‘De Cherubijnse Hymne’ en het ‘Onze Vader’. Moderne stukken zijn bijvoorbeeld ‘The Wind Rises’ van Joe Hisaishi en ‘The Lord’s Prayer’ van Andrea Bocelli.

Tickets en reserveringen voor Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede streeft ernaar om het voor iedereen mogelijk te maken om te genieten van hun muziek. De toegangsprijs voor de optredens van het koor is vaak gratis, maar het koor accepteert ook donaties. Voor sommige evenementen moet er echter wel betaald worden. Voor deze evenementen is het mogelijk om kaartjes te kopen via de website van het koor of via de organisator van het evenement.

Achtergrondinformatie over Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede is opgericht in 1994 en bestaat uit ongeveer 25 zangers en zangeressen. Het koor richt zich op het behouden van de Byzantijnse muzikale traditie en het uitvoeren van religieuze muziek uit diverse landen en talen. Het koor is erg actief en treedt regelmatig op in Nederland en daarbuiten. Het koor staat onder leiding van dirigent Nico Ph. Hovius.

Toekomstplannen van Byzantijns Koor Enschede

Het Byzantijns Koor Enschede heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Het koor wil blijven groeien en zich nog meer specialiseren in Byzantijnse muziek. Het koor streeft ernaar om nog meer optredens te geven in Nederland en daarbuiten, en om samen te werken met andere muzikanten en koren.

Samenwerkingen van Byzantijns Koor Enschede met andere muzikanten en koren

Het Byzantijns Koor Enschede heeft in het verleden samengewerkt met diverse muzikanten en koren. Het koor heeft bijvoorbeeld samengewerkt met het Kozakkenkoor uit Enschede en het Overijssels Byzantijns Mannenkoor. Ook heeft het koor opgetreden met het mannenkoor uit Enschede. Deze samenwerkingen hebben geleid tot unieke en memorabele optredens.

Optreden Kozakkenkoor, Kozakken Enschede, Overijssels Byzantijns Mannenkoor, Mannenkoor Enschede

Het optreden van het Byzantijns Koor Enschede in samenwerking met het Kozakkenkoor, Kozakken Enschede, Overijssels Byzantijns Mannenkoor en Mannenkoor Enschede was een groot succes. Het koor heeft gezongen tijdens diverse evenementen en heeft het publiek weten te betoveren met hun prachtige muziek. Het koor hoopt in de toekomst nog meer van dit soort samenwerkingen aan te gaan om hun muzikale repertoire verder uit te breiden en hun publiek te blijven verrassen.

FAQs:

1. Wat is Byzantijnse muziek?

Byzantijnse muziek is de muziek die wordt gezongen in de christelijke erediensten van de Oosters-Orthodoxie en de Byzantijnse ritus van de Katholieke Kerk. Het is een zeer oude en unieke muziektraditie met een specifieke stijl en melodieën.

2. Is het mogelijk om het Byzantijns Koor Enschede live te zien optreden?

Ja, het Byzantijns Koor Enschede geeft regelmatig optredens op verschillende locaties in Nederland. De data waarop het koor optreedt zijn afhankelijk van het speelschema van het koor en kunnen worden gevonden op de website van het koor.

3. Hoe kan ik kaartjes kopen voor een optreden van het Byzantijns Koor Enschede?

Voor sommige evenementen moet er betaald worden. Het is mogelijk om kaartjes te kopen via de website van het koor of via de organisator van het evenement. Voor de meeste optredens is de toegangsprijs echter gratis en wordt er slechts een donatie gevraagd.

4. Hoeveel leden heeft het Byzantijns Koor Enschede?

Het Byzantijns Koor Enschede bestaat uit ongeveer 25 zangers en zangeressen.

5. Wie is de dirigent van het Byzantijns Koor Enschede?

Het Byzantijns Koor Enschede staat onder leiding van dirigent Nico Ph. Hovius.

6. Wat zijn de toekomstplannen van het Byzantijns Koor Enschede?

Het Byzantijns Koor Enschede wil blijven groeien en zich nog meer specialiseren in Byzantijnse muziek. Het koor streeft ernaar om nog meer optredens te geven in Nederland en daarbuiten, en om samen te werken met andere muzikanten en koren.

Keywords searched by users: byzantijns koor enschede agenda optreden kozakkenkoor, kozakken enschede, overijssels byzantijns mannenkoor, mannenkoor enschede

Categories: Top 63 byzantijns koor enschede agenda

ENSCHEDE’S BYZANTIJNS KOZAKKENKOOR Российский византийской гимн (Please read Info)

See more here: vietty.com

optreden kozakkenkoor

Op een koude winterse avond loopt de bioscoopzaal langzaam vol met mensen, in afwachting van het optreden van het Kozakkenkoor uit Rusland. De sfeer is gespannen en vol verwachting. De zaal is gevuld met mensen van alle leeftijden en achtergronden, allemaal gekomen om te genieten van de unieke zang en muziek van dit beroemde koor.

Het Kozakkenkoor is in Nederland vooral bekend geworden door hun optredens in het televisieprogramma “Una Voce Particolare” in de jaren ’80 en ’90. Sindsdien hebben ze hun faam alleen maar vergroot en zijn ze geliefd bij een groot publiek over de hele wereld. Het koor bestaat uit zo’n vijftig zangers en muzikanten en geeft optredens over de hele wereld.

Wat maakt het Kozakkenkoor zo bijzonder?

Het Kozakkenkoor is bekend om hun traditionele zangstijl en traditionele kostuums. Het koor bestaat uit mannen die in een kleurrijk uniform op het podium verschijnen en traditionele Kozakkenliederen zingen. Ze zingen zonder microfoons en versterkers, en toch bereiken hun stemmen elke hoek van de zaal.

De muziek van het Kozakkenkoor is vrolijk en opzwepend. Het is niet alleen de muziek die indruk maakt, maar ook de manier waarop de zangers en muzikanten op het podium staan. Het is duidelijk dat ze veel plezier hebben in wat ze doen en dat werkt aanstekelijk op het publiek.

Het Kozakkenkoor bestaat uit zangers en muzikanten van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Ondanks dat ze van verschillende nationaliteiten zijn, hebben ze één ding gemeen: hun passie voor de muziek en de tradities van de Kozakken.

Hoe is het om bij een optreden van het Kozakkenkoor te zijn?

Een optreden van het Kozakkenkoor is een bijzondere belevenis. De muziek en de zang brengen je in een andere wereld, weg van alle dagelijkse beslommeringen. Het is een feest voor de oren en voor de ogen. Het is indrukwekkend om te zien hoe de zangers en muzikanten tijdens het optreden hun passie en plezier met het publiek delen.

Het publiek is vaak divers en bestaat uit mensen van alle leeftijden. Ze komen om de muziek te horen en te genieten van het spektakel op het podium. Het publiek wordt regelmatig uitgenodigd om mee te zingen en te dansen, wat zorgt voor een feestelijke sfeer in de zaal.

Wat voor muziek speelt het Kozakkenkoor?

Het Kozakkenkoor speelt traditionele muziek uit Rusland en de Oekraïne. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Kozakkenliederen, bekend om hun ritmische en vrolijke muziek. De teksten van de liederen gaan vaak over de liefde, de natuur en het dagelijks leven van de Kozakken.

Het koor gebruikt traditionele Kozakkeninstrumenten, zoals de balalaika, de domra en de bajan. Deze instrumenten dragen bij aan de unieke sound van het koor en maken het optreden extra bijzonder.

Hoe is het Kozakkenkoor ontstaan?

Het Kozakkenkoor is in 1939 opgericht in de stad Rostov aan de Don in Rusland. Het koor bestond toen uit slechts tien zangers en muzikanten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het koor een belangrijke rol in het moreel van de Russische soldaten. Ze gaven optredens in de kazernes en aan het front. Na de oorlog werd het koor steeds bekender en kreeg het de status van een professioneel koor.

In de jaren ’60 en ’70 maakte het Kozakkenkoor verschillende tournees door Europa en de Verenigde Staten. In de jaren ’80 kreeg het koor wereldwijde bekendheid door hun optredens in het televisieprogramma “Una Voce Particolare”.

Wat maakt het Kozakkenkoor zo populair?

Het Kozakkenkoor is populair omdat het traditionele muziek speelt op een unieke en indrukwekkende manier. De zangkwaliteit is hoog en de passie en energie die de zangers en muzikanten uitstralen, spreekt mensen aan.

Daarnaast heeft het Kozakkenkoor een rijke geschiedenis en speelde het koor in een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het koor heeft daarmee een bijzondere status in Rusland en daarbuiten.

Het Kozakkenkoor is ook populair omdat het publiek actief wordt betrokken bij het optreden. Het publiek wordt regelmatig uitgenodigd om mee te zingen en te dansen, wat zorgt voor een feestelijke en gezellige sfeer.

FAQs

Wat zijn de bekendste nummers van het Kozakkenkoor?

Het Kozakkenkoor heeft een uitgebreid repertoire, maar enkele bekende nummers zijn ‘Kalinka’, ‘Evening Bells’, ‘Midnight in Moscow’ en ‘Dark Eyes’.

Wordt het Kozakkenkoor nog steeds gezien als een militair koor?

Hoewel het Kozakkenkoor tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in de Russische krijgsmacht en militaire optredens gaf, wordt het koor tegenwoordig niet meer gezien als een militair koor. Het koor richt zich vooral op optredens voor publiek.

Zijn er vrouwelijke zangers in het Kozakkenkoor?

Nee, het Kozakkenkoor bestaat alleen uit mannelijke zangers.

Hoe oud zijn de zangers van het Kozakkenkoor?

De zangers van het Kozakkenkoor zijn tussen de 25 en 60 jaar oud.

Welke instrumenten worden er gebruikt door het Kozakkenkoor?

Het Kozakkenkoor gebruikt traditionele Kozakkeninstrumenten, zoals de balalaika, de domra en de bajan. Daarnaast worden ook andere instrumenten gebruikt, zoals de accordeon en de contrabas.

kozakken enschede

Kozakken Enschede, ook wel bekend als de Cossacks Enschede, is een sportclub in Enschede die zich bezighoudt met de traditionele Kozakken sport, ook wel bekend als paardrijden en schieten. De club is opgericht in 1979 en heeft sindsdien een grote groep leden weten te werven die de sport beoefenen. Het unieke aan Kozakken Enschede is dat ze niet alleen de sport beoefenen, maar ook de cultuur en geschiedenis van de Kozakken ondersteunen.

Paardrijden en schieten, dat klinkt als een bijzondere combinatie. En dat is het ook. De Kozakken sport is een traditionele sport die al eeuwenlang in Rusland werd beoefend door Cossack-stammen. De sport bevat verschillende onderdelen zoals paardrijden, schieten met een pistool of geweer en het werpen van een mes. Het doel van de sport is om alle onderdelen zo snel en nauwkeurig mogelijk af te leggen.

Bij Kozakken Enschede is het vooral de combinatie van de sport en de cultuur die veel mensen aanspreekt. Zo worden er regelmatig evenementen georganiseerd waarbij de cultuur van de Kozakken centraal staat. De leden kleden zich dan in traditionele kledij en er worden demonstraties gegeven van verschillende Kozakken sporten. Daarnaast draagt Kozakken Enschede ook bij aan het behoud van de Kozakken cultuur door deze over te brengen op nieuwe generaties.

De Kozakken sport is in Nederland nog niet heel bekend. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Maar dat betekent niet dat het geen populaire sport is. Integendeel, de sport wordt wereldwijd beoefend en er zijn zelfs wereldkampioenschappen voor. Bij Kozakken Enschede merken ze dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in de sport. Vooral omdat het zo’n bijzondere combinatie is van paardrijden en schieten.

Maar hoe leer je nu de Kozakken sport? Bij Kozakken Enschede kun je terecht voor lessen en trainingen. Deze worden gegeven door ervaren trainers die zelf ook lid zijn van de club. Het is in principe voor iedereen mogelijk om de sport te leren. Je hebt geen speciale vaardigheden nodig en je hoeft ook geen ervaren paardrijder te zijn. Wel wordt er van je verwacht dat je interesse hebt in de sport en gemotiveerd bent om te leren.

De trainingen bestaan uit verschillende onderdelen. Zo beginnen de meeste trainingen met paardrijden. Je leert dan de basisvaardigheden van het rijden op een paard zoals het opstappen, sturen en draf en galop rijden. Vervolgens wordt er geoefend met het pistoolschieten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale replica’s van historische Kozakken pistolen. Het schieten gebeurt op een schietbaan die speciaal voor dit doel is ingericht. Verder wordt er ook getraind met het werpen van een mes en met een zweep. Het doel van de training is om alle onderdelen zo goed mogelijk te beheersen en uiteindelijk mee te kunnen doen aan wedstrijden en evenementen.

Bij Kozakken Enschede staat veiligheid hoog in het vaandel. Het schieten gebeurt alleen onder begeleiding van ervaren trainers en er gelden strikte veiligheidsregels. Zo wordt er bijvoorbeeld alleen geschoten op speciale schietmatten en dragen de schutters gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Ook tijdens het paardrijden wordt er op veiligheid gelet. Zo dragen alle ruiters een helm en worden alle paarden vooraf gecontroleerd op gezondheid en geschiktheid.

Kozakken Enschede is niet alleen gericht op de sport en cultuur van de Kozakken. De club heeft ook een sociale functie. Zo organiseren ze regelmatig evenementen en bijeenkomsten waarbij de leden elkaar kunnen ontmoeten en van elkaars gezelschap kunnen genieten. Daarnaast is er ook aandacht voor maatschappelijke betrokkenheid. Zo hebben ze in het verleden meegedaan aan verschillende goede doelen acties en hebben ze bijgedragen aan verschillende lokale initiatieven.

FAQ’s

1. Moet je ervaren zijn om te kunnen starten met de Kozakken sport?

Nee, ervaring is niet nodig. Bij Kozakken Enschede kun je terecht voor lessen en trainingen waarbij de basisvaardigheden worden aangeleerd. Wel wordt er van je verwacht dat je interesse hebt in de sport en gemotiveerd bent om te leren.

2. Is de Kozakken sport gevaarlijk?

Bij Kozakken Enschede staat veiligheid hoog in het vaandel. Het schieten gebeurt alleen onder begeleiding van ervaren trainers en er gelden strikte veiligheidsregels. Ook tijdens het paardrijden wordt er op veiligheid gelet. Alle ruiters dragen een helm en alle paarden worden vooraf gecontroleerd op gezondheid en geschiktheid.

3. Zijn er wedstrijden en evenementen waarbij Kozakken Enschede meedoet?

Ja, Kozakken Enschede doet regelmatig mee aan wedstrijden en evenementen waarbij de Kozakken sport centraal staat. Zo zijn er bijvoorbeeld demonstraties en wedstrijden tijdens culturele evenementen of historische festivals.

4. Wordt er bij Kozakken Enschede alleen aan sport gedaan?

Nee, naast de sport is er ook aandacht voor de cultuur en geschiedenis van de Kozakken. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij de cultuur centraal staat en er wordt bijgedragen aan het behoud van de Kozakken cultuur door deze over te brengen op nieuwe generaties.

5. Zijn er kosten verbonden aan het lidmaatschap bij Kozakken Enschede?

Ja, er zijn kosten verbonden aan het lidmaatschap bij Kozakken Enschede. Deze kosten zijn afhankelijk van het type lidmaatschap dat je hebt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de club.

overijssels byzantijns mannenkoor

Het Overijssels Byzantijns Mannenkoor (OBM) is een koor uit de Nederlandse provincie Overijssel, dat zich specialiseert in de Byzantijnse en Slavische liturgische muziek. Het koor is opgericht in 1967 en sindsdien hebben ze vele concerten gegeven in binnen- en buitenland. Het OBM heeft een uniek geluid en dat komt mede door de combinatie van mannenstemmen. In dit artikel gaan we dieper in op het Overijssels Byzantijns Mannenkoor en hun muziek.

Geschiedenis

Het OBM is opgericht in 1967 door Johannes van der Meer, die destijds docent muziek aan de Rijkskweekschool was. Het idee was om een mannenkoor op te richten dat zich met name richtte op de Byzantijnse en Slavische liturgische muziek, een genre dat in Nederland destijds nog niet veel aandacht kreeg. Het koor begon met slechts tien zangers, maar al snel groeide het uit tot een volledig mannenkoor.

In de beginjaren werd het OBM geholpen door Russische dirigenten die toen in Nederland woonden. Zij brachten het koor de fijne kneepjes bij van de Byzantijnse zangtraditie. Zo leerden de zangers bijvoorbeeld de bijzondere techniek van het galmend zingen, waarbij de stemmen elkaar opvolgen met een kleine vertraging, waardoor er een bijzondere akoestiek ontstaat.

In de loop der jaren heeft het OBM vele concerten gegeven in binnen- en buitenland. Zo hebben ze opgetreden in Bulgarije, Griekenland, Israël, Italië, Rusland en Turkije. Ook hebben ze samengewerkt met andere koren en musici, waaronder het Lysenko Koor uit Kiev en het Nationaal Jeugdkoor. Het OBM heeft verschillende cd’s opgenomen en is regelmatig te horen op de regionale radio.

Repertoire

Het repertoire van het OBM bestaat voornamelijk uit Byzantijnse en Slavische liturgische muziek. Deze traditie heeft zijn wortels in de oosterse riten van de katholieke kerk en de orthodoxe kerken. De muziek die hierbij hoort, is vaak gebaseerd op middeleeuwse gezangen en psalmen en heeft een bijzondere klankkleur.

Het OBM zingt deze muziek in het Grieks, Oekraïens, Russisch, Servisch en andere Slavische talen. De teksten gaan meestal over religieuze thema’s en zijn vaak poëtisch en diepzinnig. De muziek is vaak langzaam en meditatief van karakter, maar kan ook heel uitbundig en feestelijk zijn.

Naast de Byzantijnse en Slavische muziek zingt het OBM ook wel eens volksliedjes uit deze streken, en ook moderne muziek staat op het repertoire. Zo zongen ze in het verleden bijvoorbeeld Nederlandstalige nummers van Boudewijn de Groot en Annie M.G. Schmidt.

Dirigent

Het OBM staat onder leiding van dirigent Wim van Lenthe. Van Lenthe is al sinds 1986 verbonden aan het koor en heeft het koor mede gevormd tot wat het nu is. Hij studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en gaf jarenlang les aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Van Lenthe heeft een grote affiniteit met de Byzantijnse muziek en heeft zich hierin verdiept door middel van studiereizen naar onder andere Rusland, Bulgarije en Oekraïne. Hij heeft daardoor veel kennis opgedaan over de verschillende zangtradities en instrumenten uit deze landen.

Het dirigeren van het OBM is een bijzondere uitdaging, omdat de mannenstemmen anders klinken dan vrouwenstemmen. De mannen moeten bijvoorbeeld hun borst- of buikstem gebruiken, in plaats van hun falsetstem. Ook moet er veel aandacht besteed worden aan de timing en de dynamiek van de muziek, omdat de galmende zangtechniek een belangrijk onderdeel is van het geluid van het koor.

Frequently Asked Questions

Hieronder volgen nog enkele veel gestelde vragen over het Overijssels Byzantijns Mannenkoor.

1. Wat maakt het geluid van het OBM zo bijzonder?

Het OBM heeft een uniek geluid doordat ze zich specialiseren in de Byzantijnse en Slavische liturgische muziek. Deze muziek heeft een bijzondere klankkleur door het gebruik van speciale intervallen en toonhoogtes. Daarnaast werkt het OBM met de galmende zangtechniek, waarbij de stemmen elkaar opvolgen met een kleine vertraging, wat zorgt voor een bijzondere akoestiek.

2. Kan iedereen lid worden van het OBM?

Het OBM is een mannenkoor, dus alleen mannen kunnen lid worden. Daarnaast moet je als zanger muzikaal en technisch voldoende onderlegd zijn om de Byzantijnse muziek goed te kunnen zingen. Het koor staat open voor nieuwe leden, maar er wordt wel verwacht dat je regelmatig aanwezig kunt zijn bij de repetities en optredens.

3. Waar kan ik het OBM live zien optreden?

Het OBM treedt regelmatig op in binnen- en buitenland, dus er is een grote kans dat ze bij jou in de buurt een concert geven. Houd de website van het OBM in de gaten voor actuele optredens en locaties. Daarnaast zijn er regelmatig concerten en festivals waar het OBM aan deelneemt, zoals het Passie Festival in Utrecht en het Byzantijns Festival in Arnhem.

4. Kan ik cd’s van het OBM kopen?

Ja, er zijn verschillende cd’s van het OBM verkrijgbaar. Deze zijn te koop via de website van het koor of tijdens concerten. Er is bijvoorbeeld een cd met kerstmuziek en een cd met liederen van de heilige paasweek.

Conclusie

Het Overijssels Byzantijns Mannenkoor is een bijzonder koor met een uniek geluid. Ze specialiseren zich in de Byzantijnse en Slavische liturgische muziek en weten deze traditie op een prachtige manier over te brengen. Het koor heeft vele concerten gegeven in binnen- en buitenland en trekt een groot publiek. Het OBM staat onder leiding van dirigent Wim van Lenthe, die veel kennis heeft van de Byzantijnse zangtradities. Het koor staat open voor nieuwe leden, mits deze voldoende onderlegd zijn in de Byzantijnse muziek. Indien je geïnteresseerd bent in het bijwonen of boeken van een concert van het Overijssels Byzantijns Mannenkoor zal je bij vertier voelen door hun passie en het meeslepende karakter van hun muziek.

Images related to the topic byzantijns koor enschede agenda

ENSCHEDE'S BYZANTIJNS KOZAKKENKOOR Российский византийской гимн (Please read Info)
ENSCHEDE’S BYZANTIJNS KOZAKKENKOOR Российский византийской гимн (Please read Info)

Article link: byzantijns koor enschede agenda.

Learn more about the topic byzantijns koor enschede agenda.

See more: https://vietty.com/blognl blog

0 0 Đánh giá
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
Xem toàn bộ bình luận